BOKA TID

Pälsvårdstips inför hösten

Jag ÄLSKAR hösten! En härlig tid på året för långa promenader bland färgsprakande löv och svampar. Men hösten kan också vara en utmanande tid när det gäller pälsvård. Regn, fukt och lera är några utmaningar din hunds päls och hud ställs inför, så här kommer tre tips (och ett bonustips!) för hur du kan ta hand om din hunds päls i höstvädret.

 

Håll rent

En ren päls tovar mindre, så se till att hålla pälsen så ren som möjligt. Skölj och torka där din hund är smutsig efter promenaden - många gånger är det tassar, ben och mage som blir mest smutsiga. Då undviker du också att lera och grus fastnar mellan trampdynorna, något som annars kan leda till irritation i trampdynorna. Om din hund ligger och tuggar på tassarna på hösten - ta en titt under tassen! Ibland kan det vara så enkelt som att det fastnat en liten sten som irriterar och som lätt kan tas bort (något jag ser mycket av under hösten i min roll som hundfrisör).

Om det fastnat små löv, grenar eller annat som hör hösten till i pälsen - gör gärna en snabb genomborstning för att undvika att skogen stannar i pälsen och trasslar till den!

 

Håll torrt

Efter varje promenad i regn eller fuktigt väder är det viktigt att torka av din hunds päls noggrant, minst med en handduk men gärna också med en fön. Om fukt sitter kvar i pälsen kan det skapa en grogrund för bakterier och svamp. Torka hundens kropp, men fokusera gärna lite extra på tassarna och mellan trampdynorna där fukten gärna dröjer sig kvar.

Om det är riktigt ruskväder är det en bra idé att investera i en regnjacka till din hund - det hjälper till att skydda både päls och hud från att bli genomblöta under regniga promenader. Ett bra regntäcke skyddar också mot kyla och vind, vilket gör att din hund håller sig varm och torr under promenaden, samtidigt som det sparar dig tid på att behöva torka och borsta efteråt - win-win!

 

Ta hand om frisyren

Om du vill att din hund ska ha lite längre päls under hösten kan det kräva mer pälsvård - underhåll frisyren regelbundet hemma eller hos din hundfrisör (ett frisörbesök minst var 8:e vecka är min generella rekommendation) och se till att bada, föna och borsta din hund regelbundet. Ibland kan det behöva bli lite oftare än vanligt på grund av höstvädret.

 

Bonustips: Anpassa frisyren

Om du vill förenkla pälsvården under hösten - prata med din hundfrisör om hur ni tillsammans kan komma fram till en frisyr som är både fin och lättskött! Det finns tricks för att behålla en fluffig frisyr som ändå är lätt att ta hand om. Se också till att hålla kortklippt runt din hunds intimområde, i tassarna och gärna även på magen för att underlätta pälsvården och göra det bekvämare för din hund. 

 

Kommentera gärna om det är något du undrar över!