BOKA TID
En golden retrievervalp tittar mot kameran i gräset

Hantering del 2/2: Varför är hantering viktigt?

Det finns många anledningar till att hantering är viktigt - här är några av dem!

 

Bygger tillit och trygghet

Positiv hantering stärker bandet mellan dig och din hund och ökar hundens tillit till dig. Genom att introducera hantering (helst) tidigt och i små steg kan du bygga upp en trygghet kring hanteringssituationer och en tillit till både dig som person och till hanteringssituationen.

Misströsta däremot inte om du har en vuxen hund som känner obehag kring hantering - det går att lära gamla hundar sitta!

Viktigt att veta är att bara för att din hund är trygg med pälsvård innebär det inte automatiskt att den även är trygg med veterinärbesök, men om en grundläggande hanteringsträning är på plats kan det hjälpa till att skapa en bättre upplevelse. Sedan går det att jobba vidare med mer specifika hanteringssituationer och moment för att göra hunden tryggare även där.

 

Förebygger hälsoproblem

Regelbunden hantering såsom pälsvård och inspektion av tänder, klor, öron, hud och resten av kroppen gör att du tidigt kan upptäcka saker som tandsten, en skadad klo eller tass, öronirritation, hudirritationer, sår eller liknande. Det blir alltså lättare att hålla din hund frisk och välmående!

 

Minskar rädslor och stress

När du regelbundet hanterar din hund lär den sig att bli bekväm med olika typer av beröring, vilket hjälper till att minska rädslor och stress hos till exempel hundfrisören, veterinären eller i andra situationer där hunden annars kan uppleva obehag.

Genom att skapa positiva associationer till beröring kan du förbättra din hunds välbefinnande och göra hanteringssituationer betydligt lättare för både dig och din hund. Hanteringsträningen kan göra att situationer som annars skulle skapa rädsla istället blir naturliga och stressfria. 

 

Hoppas att jag lyckats få dig att förstå vikten av hantering - ett av mina stora favoritområden inom hundträning!