BOKA TID
Mjuka händer mot en gul himmel

Mjuka händer

Jag brukar prata om ett koncept som jag kallar "mjuka händer" - men vad innebär det i praktiken? Det får du reda på här!

 

Vad är mjuka händer?

Mjuka händer i hantering innebär att du använder dina händer varsamt och kontrollerat för att minimera stress och obehag hos hunden. Mjuka händer är just mjuka, långsamma och förutsägbara. Det handlar om att vara medveten om trycket och tekniken du använder, så att hunden känner sig trygg och bekväm. 

 

Något att jämföra med

För att sätta mjuka händer i kontrast kan vi jämföra med om jag har en extremt aktiv unghund som älskar att leka och brottas (ja, det är mitt liv jag pratar om) - då är det ju såklart inte mjuka händer jag använder - helt enkelt för att det skulle göra min hund extremt besviken och döda stämningen direkt.

När vi busar och brottas är mina händer ibland oförutsägbara och ibland "biter de till" - såklart på ett sätt som är bus och inget annat - helt enkelt för att det är lek och i lek är det andra spelregler än när vi håller på med pälsvård.

 

Varför just mjuka händer?

Varför jag kallar det just mjuka händer är för att "mjuk" är inte så öppet för tolkning - de flesta av oss kan förhoppningsvis föreställa oss hur en mjuk beröring känns. Det handlar om en teknik där vi alltid hanterar hunden med en lätt känsla, vilket ökar chansen för en behaglig upplevelse för hunden samtidigt som det minskar stress.

Mjuka händer är alltså inte bara snälla i avsikten, utan i själva utförandet.

 

Testa!

Testa att spänna hela eller delar av kroppen samtidigt som du slappnar av i händerna - jag upplever det ganska svårt! Om jag spänner en eller flera andra delar av kroppen vill händerna gärna "haka på" och spänna sig de med. Så då gör vi tvärtom och slappnar av i händerna och resten av kroppen följer många gånger med. Det här hjälper även mig att hålla mig lugn och avslappnad!

 

Nu vet du vad jag menar när jag pratar om "mjuka händer" framöver!