BOKA TID

Lugn, bekväm och samarbetsvillig

Det här är tre saker som är viktiga att ha i åtanke när du - eller någon annan - hanterar din hund i olika situationer. Jag skulle nästan kalla det för en liten "kravlista" som gör att processen blir mer behaglig för både hunden och den som hanterar hunden.

 

Lugn

Att din hund är lugn vid hantering är viktigt både för att din hund då inte är stressad (en del hundar kan dock se lugna ut för ett otränat öga, men nu syftar jag på en hund som är lugn på riktigt) och för att processen, såsom till exempel ett frisörbesök, ska kunna genomföras på ett säkert sätt för både hund och människa. Det mesta som är kopplat till pälsvård (saxar, borstar, kammar, klippmaskiner med mera) är mer eller mindre vasst. Allt som är vasst kan - såklart - orsaka mindre eller större skada. 

En plötslig ryckning eller en hastig rörelse ökar risken avsevärt för att någon kan skada sig, vilket enligt mig gör lugn till en nödvändighet när det kommer till pälsvård. Att utföra en frisörbehandling på en hund som kränger och slänger sig runt är, enligt mig, rent oansvarigt (av många anledningar).

Det är också viktigt att tänka på att en positivt uppspelt eller lekfull hund, även om den inte är rädd eller stressad, kan utgöra en säkerhetsrisk på samma sätt. Genom att sträva efter lugn säkerställer vi att hela processen kan genomföras utan att någon behöver riskera att skada sig.

 

Bekväm

När din hund känner sig bekväm med hanteringen blir hela processen enklare och mer behaglig. Här spelar många saker in! Det kan vara att hunden är bekväm med underlaget den står på, sätter vi vrider och vänder på dess kropp och verktygen som vi använder. Ett halt underlag kan till exempel skapa en osäker och spänd hund - det vill vi inte ha! 

Hunden behöver kunna stå stabilt och bekvämt under hela behandlingen och det är viktigt att den vrids och vänds försiktigt för att undvika obehag eller smärta.

Hunden behöver också må bra i sin kropp under processen. Om hunden till exempel precis varit magsjuk eller är väldigt trött, blir det troligtvis både obehagligt och stressande att behöva stå på ett bord i 1,5–2 timmar. Det är därför viktigt att alltid anpassa hanteringen efter hur hunden mår både fysiskt och psykiskt för att göra upplevelsen så behaglig som möjligt!

 

Samarbetsvillig

Pälsvård är ett samarbete! En hund som är med på noterna och vill samarbeta är en förutsättning för att pälsvården ska kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Här använder jag mig mycket av förutsägbarhet och tydlighet när jag hanterar din hund. 

Samarbete kräver tillit, så att hunden litar på dig eller den som hanterar din hund och på processen är själva grunden till samarbetet. Med det sagt är det inte så att alla hundar som inte vill samarbeta har bristande tillit - det finns många möjliga orsaker till hanteringsutmaningar!